Ξαπλώστρες κήπου και πισίνας: Πώς να διαλέξω την κατάλληλη

ksaplostres

Οι ξαπλώστρες στον κήπο είναι το ιδανικό έπιπλο για χαλάρωση είτε έχουμε πισίνα είτε όχι. Δεν υπάρχει πιο ωραία στιγμή το καλοκαίρι, από όταν ξαπλώνουμε αναπαυτικά και απολαμβάνουμε ένα δροσιστικό κοκτέιλ.

Το θέμα, βέβαια, είναι τι ξαπλώστρες να πάρουμε. Πρόκειται για μια αγορά, που αν την κάνουμε σωστά, θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια. Το μέγεθος, το υλικό και το σχέδιο της ξαπλώστρας δεν έχουν να κάνουν μόνο με αισθητικούς παράγοντες, αλλά και με τη λειτουργικότητα και την άνεση που θέλουμε.

ksaplwstres kipou

Ας δούμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να προσέξετε.

Καιρικές συνθήκες

Ποιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες, υπό τις οποίες θα βρίσκονται οι ξαπλώστρες; Αν υπάρχει περίπτωση να βρέχει συχνά, τότε θα πρέπει να απορρίψετε τις ξαπλώστρες από συνθετικό ρατάν. Επίσης, η συνεχής ηλιοφάνεια και ξηρασία θα κάνει τις ξύλινες ξαπλώστρες να ξεφλουδίσουν. Σε περιοχές, όπου φυσάει πολύ, οι ξαπλώστρες από αλουμίνιο είναι επικίνδυνες, γιατί μπορεί να παρασυρθούν από τον αέρα.

Τοποθέτηση

Είναι σημαντικό να σκεφθείτε ποια θα είναι η ακριβής θέση της ξαπλώστρας. Θα μπει πάνω σε κάποια ξύλινη επιφάνεια ή θα ακουμπά απευθείας στο γρασίδι; Θα περιβάλλεται από χώμα ή από πλακάκια; Όλα αυτά έχουν σημασία για το υλικό του επίπλου. Για παράδειγμα, το μέταλλο καλό είναι να μην ακουμπά συνέχεια πάνω στην υγρασία του γρασιδιού, γιατί θα διαβρωθεί.

Από την άλλη, οι ξύλινες ξαπλώστρες καλό είναι να συνοδεύονται από μια ομπρέλα, αν τοποθετηθούν σε σημείο με μόνιμη ηλιοφάνεια. Επίσης, οι βαριές ξύλινες ξαπλώστρες καλό είναι να αποφεύγονται σε μάρμαρο και πλακάκια, γιατί μπορεί να τα χαράξουν κατά τη μετακίνησή τους.

Άνεση

Ένα βασικό κριτήριο για τις ξαπλώστρες είναι και η άνεση. Οι ξαπλώστρες με μαξιλάρι είναι οπωσδήποτε οι πιο αναπαυτικές, ενώ οι ατσάλινες δεν είναι τόσο. Υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την άνεση, όπως αν έχει σημεία να ακουμπάτε τα χέρια ή αν έχει εργονομικό σχήμα για την σπονδυλική στήλη.

Τέλος, αν η ξαπλώστρα είναι ξύλινη, είναι βασικό να έχει ροδάκια, ώστε να μετακινείται εύκολα παρά το βάρος της.

Τιμή

Η τιμή της ξαπλώστρας είναι κάτι που σίγουρα μας απασχολεί. Οι ξύλινες ξαπλώστρες είναι φυσικό να είναι πιο ακριβές, ενώ οι μεταλλικές είναι οι πιο φθηνές. Μια καλή μέση λύση είναι οι ξαπλώστρες από συνθετικό ρατάν που είναι όμορφες, ελαφριές και αναπαυτικές, αλλά δεν είναι τόσο ανθεκτικές όσο τα άλλα υλικά.

Χώρος αποθήκευσης

Η επιλογή εξαρτάται και από το αν έχετε χώρο αποθήκευσης. Οι ξύλινες ξαπλώστρες δεν αρκεί να τα καλυφθούν το χειμώνα με ένα κάλυμμα. Για να μείνουν αναλλοίωτες, χρειάζονται αποθήκη εντελώς στεγνή χωρίς καθόλου υγρασία. Από την άλλη, οι ξαπλώστρες από αλουμίνιο αντέχουν γενικά στις καιρικές συνθήκες και δεν χρειάζονται υποχρεωτικά ξεχωριστό χώρο αποθήκευσης.