Πανελλήνιες: Οι πιο απλές και δοκιμασμένες συμβουλές επιτυχίας

πανελλήνιες

Οι πανελλήνιες είναι μια δοκιμασία που στα μάτια όλων των μαθητών φαντάζει τρομακτική και καθοριστική. Όσο ο καιρός πλησιάζει, είναι λογικό να αγχώνεσαι, όμως το θέμα είναι να μην πανικοβληθείς. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και σίγουρα δεν σε βοηθάει να βγάλεις το καλύτερο που έχεις να δώσεις.

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε τα δύο σημαντικότερα στοιχεία επιτυχίας στις πανελλήνιες, θα λέγαμε τη σωστή προετοιμασία και την καλή ψυχολογία. Ας τα δούμε παρακάτω λίγο πιο αναλυτικά τι έχει να μας προτείνει το Employ.edu.

πανελλήνιες εξετάσεις

Προετοιμασία

Η προετοιμασία για τις πανελλήνιες είναι φυσικά κάτι που γίνεται όλη τη χρονιά, όμως σημαντικότατο ρόλο παίζει και η προετοιμασία που γίνεται τις ημέρες πριν από κάθε εξέταση. Οι πιο πετυχημένες συμβουλές είναι οι εξής:

  • Χώρισε την ύλη σε τμήματα ανά ημέρα. Έτσι, θα έχεις φτιάξει ένα πολύ καλό πρόγραμμα και θα έχεις έναν συγκεκριμένο στόχο μέχρι το βράδυ.
  • Φρόντισε τον εαυτό σου. Το ξενύχτι και οι απανωτοί καφέδες μόνο κακό θα σου κάνουν. Το θέμα δεν είναι να βγάλεις την ύλη και να πας στις εξετάσεις με τόσο εξάντληση που δε θα μπορείς να αποδώσεις. Φάε καλά, πιες τις πορτοκαλάδες της μαμάς και προσπάθησε να κλείνεις ένα 8ωρο ύπνου κάθε βράδυ. Αν έχεις πολύ άγχος, πιες ένα χαλαρωτικό ρόφημα, όπως χαμομήλι, πριν πέσεις στο κρεβάτι.
  • Μην συζητάς με τους άλλους για τα SOS. Έχει αποδειχθεί δεκάδες φορές στις πανελλήνιες ότι SOS δεν υπάρχουν. Με τέτοιες υποθετικές συζητήσεις το λιγότερο που θα καταφέρεις είναι να αγχωθείς. Στη χειρότερη, θα πέσεις με τα μούτρα σε ορισμένα κομμάτια της ύλης και θα αφήσεις άλλα αδιάβαστα, με όλα τα ρίσκα που συνεπάγεται αυτό.

Καλή ψυχολογία

Η θετική σκέψη είναι πάντα ένας παράγοντας επιτυχίας, όμως δε μιλάμε μόνο για αυτό. Η καλή ψυχολογία σου δίνει την ηρεμία που χρειάζεσαι, για να σκεφτείς με καθαρό μυαλό και να πετύχεις τους στόχους σου. Κράτα στο μυαλό σου τα εξής:

  • Οι πανελλήνιες δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είναι λογικό να σου φαίνεται έτσι τώρα, όμως μπορείς στην πορεία να διορθώσεις ένα κακό αποτέλεσμα. Ακόμα και αν καταλήξεις σε μια μη προνομιούχα σχολή, το μεταπτυχιακό, η εξειδίκευση και η εργασιακή εμπειρία είναι τα στοιχεία που θα κάνουν τη διαφορά στη ζωή και την καριέρα σου μακροπρόθεσμα. Το πτυχίο είναι απλώς η αρχή της διαδρομής.
  • Δεν υπάρχει καλό και κακό αποτέλεσμα. Υπάρχουν οι στόχοι σου και αυτοί μπορούν να είναι πολλοί, καθώς υπάρχουν δεκάδες σχετικές σχολές στο μηχανογραφικό. Οι περισσότεροι μαθητές γράφουν κάπου στη μέση κι όμως τα καταφέρνουν να βρουν τον δρόμο τους.
  • Δεν κρίνεται η αξία σου από αυτές τις εξετάσεις. Οι πανελλήνιες είναι άλλη μια δοκιμασία από τις εκατοντάδες που θα αντιμετωπίσεις στη ζωή σου. Σε κάποιες θα τα πας πολύ καλά και σε άλλες όχι τόσο. Αυτό δεν δείχνει τίποτα για το ποιος είσαι και τι αξίζεις ως άνθρωπος.

Καλή επιτυχία!