Ποδήλατο γυμναστικής: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

 

 

Bbclub.gr - Όργανα Γυμναστικής - Ποδήλατο Γυμναστικής AXXON

 

Το ποδήλατο γυμναστικής είναι ίσως ένα από τα δημοφιλέστερα όργανα γυμναστικής στο σπίτι αλλά και στο γυμναστήριο. Το επιλέγουν όλων των ειδών οι αθλούμενοι και θεωρείται ότι συνοδεύεται από πολλά πλεονεκτήματα. Από την άλλη, επειδή κανένα όργανο γυμναστικής δεν είναι θαυματουργό, έχει και τα μειονεκτήματά του, τα οποία καλό θα είναι να έχετε λάβει υπόψη. Ειδικά αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ποδήλατο για να γυμνάζεστε στο σπίτι τότε διαβάστε παρακάτω ώστε να ξέρετε όλα όσα θα σας προσφέρει αυτή η μορφή άσκησης.

 

Πλεονεκτήματα

Το ποδήλατο γυμναστικής συστήνεται σε αθλητές για την καύση θερμίδων και την τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος μέσω της αεροβικής άσκησης, τα οφέλη της οποίας είναι πλέον γνωστά σε όλους. Η άσκηση με ποδήλατο συμβάλλει στη φυσική κατάσταση, μειώνει το λίπος και έχει το πλεονέκτημα του συνδυασμού της μυϊκής ανάπτυξης των ποδιών ακόμα και χωρίς τη χρήση βάρους με την αεροβική άσκηση. Έτσι, είναι ιδανικό για αθλητές, όπως δρομείς, που θέλουν να τονώσουν τα πόδια τους χωρίς όμως να τα επιβαρύνουν με άρση βαρών. Από άποψη άνεσης, το ποδήλατο είναι μια εξαιρετική λύση για το σπίτι, αφού δεν πιάνει πολύ χώρο, οπότε χωράει σε όλα τα σπίτια, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στον χρήστη να κάνει και άλλες δραστηριότητες παράλληλα. Όπως για παράδειγμα να διαβάζει ένα περιοδικό ή να βλέπει τηλεόραση.

Bbclub.gr -Ποδήλατο Γυμναστικής Με Τηλεόραση

 

Μειονεκτήματα

Το βασικότερο πρόβλημα με το ποδήλατο είναι ότι δεν γυμνάζει όλο το σώμα, όπως το ελλειπτικό και ο διάδρομος, αλλά κυρίως τα πόδια. Συνεπώς, αν ο αθλητής εκτός από αεροβική άσκηση επιθυμεί και μυϊκή ενδυνάμωση και γράμμωση, τότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσει και άλλα όργανα. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο σπίτι με ένα πολυόργανο γυμναστικής ή πάγκο γυμναστικής με ελεύθερα βάρη που δεν πιάνουν πολύ χώρο. Παράλληλα, αν και είναι αδιαμφισβήτητο ότι με το ποδήλατο συντελείται ικανοποιητική αεροβική άσκηση, η καύση θερμίδων είναι μικρότερη από ότι με το διάδρομο, την κωπηλατική ή το ελλειπτικό, αφού πρόκειται για πιο ήπια μορφή άσκησης. Αυτό το χαρακτηριστικό από μόνο του δεν είναι κακό, αφού το ποδήλατο είναι ιδανικό ακόμα και για αρχάριους ή ηλικιωμένους αθλητές, όμως σίγουρα δεν προτείνεται σε όσους θέλουν να χάσουν γρήγορα κιλά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το τζόκινγκ. Τέλος, προσοχή χρειάζεται και στα γόνατα, τα οποία μετά από πολύωρη προπόνηση ενδέχεται να επιβαρυνθούν.

Bbclub.gr - Όργανα Γυμναστικής - Ποδήλατο Γυμναστικής York Atomic 53075

 

Τι να προσέξετε κατά την αγορά

Αν πάρετε ποδήλατο για το σπίτι, καλό είναι να προσέξετε ορισμένα χαρακτηριστικά. Η όρθια θέση και το υψηλό βάρος δίσκου εγγυώνται πιο αποδοτική προπόνηση, κάτι που επιτυγχάνεται και με την αντίσταση, η οποία πλέον είναι ηλεκτρική ή μαγνητική. Παράλληλα, οι ρυθμίσεις αυξομείωσης του σκελετού και του τιμονιού είναι απαραίτητες, για να είστε άνετα πάνω στο ποδήλατο και να αποφύγετε τους τραυματισμούς.

Δείτε περισσότερα στο BBClub.gr