Πρακτικές πληροφορίες για μετακινήσεις με ΚΤΕΛ

ktel-thes-3

Δεν υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να μην είναι εξοικειωμένος με τα πασίγνωστα ΚΤΕΛ, όμως υπάρχουν πληροφορίες γύρω από τη μεταφορές με τα ΚΤΕΛ που ο κόσμος ενδεχομένως να αγνοεί. Στη συνέχεια θα ρίξουμε άπλετο φως σε κάποιες πτυχές των ΚΤΕΛ.

Τα λεωφορεία ΚΤΕΛ γαλαζοπράσινα ή λευκά και μπλε ή λευκά και πορτοκαλί σε μία σειρά από σχέδια. Εστιάστε στο σχέδιο του δικού σας λεωφορείου όταν αυτό ακινητοποιηθεί σε κάποιο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στην Εθνική, ώστε να σιγουρέψετε ότι θα επιβιβαστείτε στο σωστό λεωφορείο ή παρατηρήστε τον προορισμό στον φωτεινό πίνακα μπροστά.

Η πλειονότητα των λεωφορείων είναι σύγχρονα, κλιματιζόμενα και άνετα. Μερικές φορές το εσωτερικό περιβάλλον είναι πολύ ψυχρό, κάτι εξαιρετικά ανακουφιστικό για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι αποσκευές αναλαμβάνονται από τον οδηγό ή θα σας δοθεί η οδηγία να τις τοποθετήσετε σε ένα μεγάλο χώρο αποσκευών κάτω από το λεωφορείο, όπου ανοίγει η πλαϊνή πόρτα. Οι επιβάτες μπορούν να μεταφέρουν βαλίτσες, ποδήλατα, κουτιά, έπιπλα και οτιδήποτε άλλο χρειάζονται.

Ο αποθηκευτικός χώρος πάνω από τα καθίσματα είναι συνήθως περιορισμένος και προορίζεται για μικρά σακίδια πλάτης, σνακ, ομπρέλες, κράνη και χαρτοφύλακες.

Τα λεωφορεία που διανύουν μεγάλες αποστάσεις πραγματοποιούν στάση για φαγητό ή τουαλέτα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, στο πλαίσιο της οποίας το λεωφορείο κλειδώνεται.

Τα εισιτήρια λεωφορείου με προορισμό διάφορα νησιά περιλαμβάνουν και την τιμή του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου, εκτός αν κάποιος αποβιβαστεί προτού του λεωφορεία διασχίσει τη θάλασσα (π.χ. με προορισμό τη Ζάκυνθο ή την Κεφαλονιά).

Προς το παρόν δεν διατίθενται κάρτες απεριόριστων διαδρομών για το όλο το δίκτυο των ΚΤΕΛ. Ωστόσο, μερικά μεμονωμένα δίκτυα προσφέρουν εβδομαδιαίες, μηνιαίες ή τριμηνιαίες κάρτες ταξιδιού, όπως το ΚΤΕΛ της Αργολίδας.

Παράλληλα η αγορά και εισιτηρίου επιστροφής αναμένεται να σας εξοικονομήσει περίπου 20% της αξίας των χρημάτων σας.

Τα εισιτήρια επιστροφής ισχύουν συνήθως για 30, 60 ή 90 ημέρες. Η διάρκεια της ισχύος τους εξαρτάται από την τοποθεσία των ΚΤΕΛ, οπότε συζητήστε το με το πρακτορείο εφόσον σας απασχολεί.

Τα θερινά δρομολόγια εκτελούνται ουσιαστικά από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβρη και τα χειμερινά από το Νοέμβρη μέχρι τον Μάρτη, αν και το υπουργείο συγκοινωνιών μπορεί να ανακοινώσει διαφορετικές ημερομηνίες.

Ακόμη, να έχετε υπόψη ότι σε πολλές πόλεις υπάρχουν δύο ή περισσότεροι τερματικοί σταθμοί, οπότε αν πείτε σε κάποιον που θέλετε να πάτε, τότε θα σας κατευθύνουν προς τον σωστό.

Τα εισιτήρια είναι εφικτό να αγοραστούν ηλεκτρονικά σε μερικές ιστοσελίδες των κατά τόπους ΚΤΕΛ αλλά μόνο στα ελληνικά. Ο περισσότερος κόσμος προσέρχεται νωρίς ώστε να προμηθευτεί το εισιτήριο του και να κάνει κράτηση μίας θέσης. Τα πιο πολυάσχολα δρομολόγια απαιτούν την παρουσία του επιβάτη για την αγορά εισιτηρίου τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την αναχώρηση, εφόσον η επιβίβαση πραγματοποιείται σε τερματικό σταθμό. Άλλοι σας επιτρέπουν να αγοράσετε εισιτήριο από τον οδηγό χωρίς επιπλέον χρώσεις αρκεί να υπάρχει ελεύθερη θέση στο λεωφορείο. Τους καλοκαιρινούς μήνες συστήνεται η εμφάνισή σας στα ΚΤΕΛ να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα.

Τέλος, σε εορταστικές περιόδους και αργίες τα δρομολόγια είναι πιο αραιά, οπότε καλό είναι να επικοινωνήσετε πρώτα με το σταθμό μία ημέρα πριν από την αναχώρησή σας.