Συντήρηση τροφίμων σε κενό αέρος

keno-aeros-siskeuasia-mprizoles

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη η διατήρηση των τροφίμων και γενικά των ευπαθών προϊόντων σε συσκευασίες κενού αέρος (vacuum packs). Δεν είναι λίγες οι βιομηχανίες τροφίμων, οι οποίες συσκευάζουν τα προϊόντα τους με αυτόν τον τρόπο μέσω ειδικών μηχανών συσκευασίας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στον καταναλωτή φρέσκα αγαθά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που πωλούνται στην αγορά μικρά μηχανήματα συσκευασίας σε κενό αέρος, για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να συσκευάσει με αυτόν τον τρόπο τα τρόφιμά του. Αυτές οι μηχανές συσκευασίας, που ονομάζονται συσκευαστές κενού αέρος, μπορεί να είναι φορητές ή σταθερές, να ενδείκνυνται για υγρά η στερεά τρόφιμα, αλλά και να διαθέτουν πολύ χρήσιμα και σημαντικά έξτρα, τα οποία παλαιότερα μπορούσε κανείς να βρει μόνο στα αυτόματα μηχανήματα συσκευασίας των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων. Τέτοια πρόσθετα μπορεί να είναι ο αισθητήρας υπερχείλισης υγρών, ο ενσωματωμένος κόπτης σακούλας στο επιθυμητό μέγεθος ή οι υπολογιστές πίεσης που σφραγίζουν τη συσκευασία μόνο όταν η πίεση είναι η κατάλληλη.

 

keno-aeros-siskeuasia-
Γιατί είναι, όμως, τόσο χρήσιμες οι συσκευασίες κενού αέρος ειδικά στα τρόφιμα; Η χρησιμότητά τους έγκειται στη λειτουργία τους, με την οποία αφαιρείται όλος ο αέρας, δηλαδή το οξυγόνο από τη συσκευασία. Με αυτόν τον τρόπο τα τρόφιμα δεν έρχονται σε επαφή με τους μικροοργανισμούς που ζουν και αναπτύσσονται με το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να διατηρούνται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα έως και έξι φορές περισσότερο. Παράλληλα, με την αφαίρεση του αέρα απομακρύνονται και οι αναερόβιοι οργανισμοί, οι οποίοι μπορεί να βλάψουν το τρόφιμο ύπουλα, δηλαδή χωρίς να αλλοιώσουν τη γεύση ή τη μυρωδιά του. Έτσι, ιδιαίτερα σε σπίτια με παιδιά ή ηλικιωμένους που είναι ευαίσθητοι στην κατανάλωση των τροφίμων είναι απαραίτητο κάποια πιο ευπαθή τρόφιμα να φυλάσσονται σε κενό αέρος.
Εκτός από την ασφάλεια, η συσκευασία κενού αέρος έχει και άλλα πλεονεκτήματα, χρηστικά κυρίως. Έτσι, με την αφαίρεση του αέρα μειώνεται πολύ ο όγκος του φαγητού και συνεπώς ο χώρος που απαιτείται για αποθήκευση. Και αν αυτό δεν φαντάζει και τόσο σημαντικό σε ένα νοικοκυριό, στις επαγγελματικές μονάδες εστίασης μπορεί να φανεί σωτήριο. Επιπλέον, η συσκευασία αυτή προστατεύει τα τρόφιμα και από την αισθητική αλλοίωσή τους. Δεν είναι, άλλωστε, σπάνιο το φαινόμενο ένα τρόφιμο να αλλοιώνεται στην κατάψυξη από την επαφή του με τον παγωμένο αέρα και να μη μπορεί πλέον να καταναλωθεί. Αν, όμως, βρίσκεται μέσα σε vacuum pack δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

keno-aeros-siskeuasia-ntomates

 

Έτσι, δίνεται η δυνατότητα ακόμα και στα πιο μικρά νοικοκυριά να αποθηκεύουν το μαγειρεμένο φαγητό σε μερίδες, να το συσκευάζουν σε κενό αέρος και να μπορούν να το απολαύσουν από το ψυγείο ή την κατάψυξη ακόμα και εβδομάδες μετά χωρίς να έχει αλλοιωθεί ούτε η γεύση ούτε η υφή του. Επίσης, πολλές βιομηχανίες τροφίμων πωλούν έτσι τα προϊόντα τους, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν για αρκετές ώρες εκτός ψυγείου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μετακινηθούν τα τρόφιμα και να ταξιδέψουν ακόμα και σε άλλη χώρα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να χαλάσουν.