Υδατοδιαλυτά χαρτικά: τι είναι και τι προσφέρουν στο περιβάλλον αλλά και σε εμάς

Ostrianet.gr - Χαρτικά - Υδατοδιαλυτά

Τα χαρτικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε νοικοκυριού και επιχείρησης. Χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας και χαρτοπετσέτες δημιουργούν τόνους σκουπιδιών κάθε χρόνο και αποτελούν ένα βασικό πρόβλημα για το περιβάλλον. Αυτό, βέβαια, ισχύει στην περίπτωση που το χαρτί δεν είναι υδατοδιαλυτό. Ωστόσο, τα χαρτικά υψηλής ποιότητας είναι πλέον κατασκευασμένα με τέτοια τεχνολογία, ώστε να διαλύονται στο νερό, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά ούτε και να καταλήγουν ως στέρεα απορρίμματα. Τα υδατοδιαλυτά χαρτικά και ιδιαίτερα τα χαρτιά υγείας που διαλύονται στο νερό είναι όχι μόνο φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και προς την τσέπη μας.

Τι είναι τα υδατοδιαλυτά χαρτικά;

Τα υδατοδιαλυτά χαρτικά είναι φτιαγμένα από 100% κυτταρίνη. Η κυτταρίνη είναι ουσία, η οποία όχι μόνο είναι βιοδιασπώμενη, δηλαδή αποικοδομείται στο περιβάλλον σε ελάχιστο χρόνο σε αντίθεση για παράδειγμα με το πλαστικό, αλλά είναι και η πλέον κατάλληλη για χαρτί που έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το χαρτί διαλύεται στο νερό και δεν αφήνει υπολείμματα που επιβαρύνουν τη θάλασσα και τα υπόγεια ύδατα. Τα συστατικά του διασπώνται και χρησιμοποιούνται από την τροφική αλυσίδα ενώ ταυτόχρονα η υφή του είναι η καλύτερη δυνατή για να έρθει σε άμεση επαφή με το ανθρώπινο δέρμα.

 

Ostrianet.gr - Χαρτιά Υγείας

 

Τι προσφέρουν τα υδατοδιαλυτά χαρτικά;

Τα υδατοδιαλυτά χαρτικά συνδέονται με μια πληθώρα πλεονεκτημάτων τα οποία τα έχουν κάνει κυρίαρχα στην αγορά:

  • Σέβονται το περιβάλλον και δεν επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα χαρτιά υγείας τα οποία χρησιμοποιούνται σε εκατομμύρια τόνους το χρόνο στην υφήλιο.
  • Είναι άριστης ποιότητας, καθώς η κυτταρίνη είναι ένα απαλό αλλά και απορροφητικό υλικό. Έτσι, αποτελεί συστατικό στα χαρτικά υψηλής ποιότητας, τα οποία όχι μόνο είναι πολύ αποτελεσματικά αλλά και φιλικά προς τον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Δεν βουλώνουν τους σωλήνες. Ένα μεγάλο πρόβλημα με τα χαρτιά υγείας τα οποία δεν διαλύονται στο νερό, είναι ότι βουλώνουν πολύ εύκολα τις αποχετεύσεις. Κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Από τη μία, το κόστος αποκατάστασης μιας τέτοιας ζημιάς είναι πολύ μεγάλο. αλλά από την άλλη δεν είναι λύση και το να καταλήγουν τα χαρτιά στα σκουπίδια ως στέρεα απόβλητα. Αφού επιβαρύνουν ένα ήδη πολύ διογκωμένο πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο, η χρήση βιοδιασπώμενων και υδατοδιαλυτών χαρτιών υγείας που δεν βουλώνουν τις σωληνώσεις θεωρείται πλέον μονόδρομος. Τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την εύρυθμη λειτουργία των υδραυλικών συστημάτων.
  • Είναι οικονομικά. Πλέον, οι περισσότερες μάρκες χαρτικών κατασκευάζουν υδατοδιαλυτά χαρτικά και τα πωλούν στην ίδια τιμή με τα συμβατικά χαρτικά. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι μάρκες που κατασκευάζουν μόνο υδατοδιαλυτά χαρτικά. Τα μόνα φθηνότερα είναι αυτά που εισάγονται από την Κίνα και αποτελούν χαρτιά αμφίβολης ποιότητας. Από υλικά που κανείς δεν γνωρίζει πόσο τοξικά είναι τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον ανθρώπινο οργανισμό.