Περισυλλογή ελιάς: Με ποια εργαλεία κήπου μπορείτε να την κάνετε

Κλαδί ελιάς με βουνό στον ορίζοντα

Η περισυλλογή ελιάς παλαιότερα γινόταν χειροκίνητα, όμως αυτή η μέθοδος έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, καθώς είναι χρονοβόρα και ιδιαίτερα κουραστική. Πλέον, υπάρχουν διάφορα μηχανήματα και εργαλεία κήπου, τα οποία πραγματοποιούν αυτή τη διαδικασία με αρκετά αυτοματοποιημένο τρόπο.

Ανάλογα με τον αριθμό των δέντρων, το διαθέσιμο budget και τη συχνότητα της συγκομιδής μέσα στον χρόνο, μπορείτε να επιλέξετε το εργαλείο που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να ολοκληρώσετε την περισυλλογή των καρπών γρήγορα και εύκολα.

Χτένια

Τα χτένια είναι ειδικά εργαλεία σαν λεπτές τσουγκράνες, με τα οποία «χτενίζονται» οι ελιές και απομακρύνονται οι καρποί, οι οποίοι καταλήγουν στο ελαιόπανο. Πρόκειται για έναν οικονομικό εξοπλισμό, ο οποίος όχι μόνο κοστίζει λίγο, αλλά είναι και πολύ ήπιος για το δέντρο.

Χτένι για περισυλλογή ελιάς

Τέμπλες

Οι τέμπλες είναι ραβδιά που χτυπάνε τα κλαδιά, ώστε οι καρποί να πέσουν πάνω στα ελαιόπανα. Τα ξύλινα ραβδιά είναι πιο οικονομικά, όμως αρκετά βαριά, ενώ τα αλουμινένια είναι πιο εύκολα στη χρήση. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος θέλει προσοχή, γιατί μπορεί να τραυματίσει ανεπανόρθωτα το δέντρο, αν γίνει από κάποιον που δεν γνωρίζει καλά τη διαδικασία.

Τέμπλα για περισυλλογή ελιάς

Δονητικά μηχανήματα

Τα δονητικά μηχανήματα λειτουργούν με μπαταρία και έχουν γάντζους στο άκρο τους που δονούν τα κλαδιά. Πρόκειται για μια γρήγορη λύση, η οποία όμως δε μπορεί να γίνεται συχνά, μιας και υπάρχει κίνδυνος να πειραχτούν οι ρίζες της ελιάς.

Δονητικό μηχάνημα για περισσυλογή ελιάς

Ελαιοραβδιστικά μηχανήματα

Τα ελαιοραβδιστικά μηχανήματα χρησιμοποιούνται κυρίως σε μεγάλες καλλιέργειες, όπου η ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι τεράστια. Τα μηχανήματα αυτά αποτελούνται από τη γεννήτρια που δίνει ισχύ και τις βέργες, οι οποίες τινάζουν το δέντρο, για να πέσουν οι ώριμες ελιές.

Πρόκειται για τον πιο ακριβό και σύγχρονο εξοπλισμό για περισυλλογή ελιάς, ο οποίος διαθέτει πολύ ελαφριά ραβδιά, για να μην τραυματίζει το δέντρο. Η κίνηση κάθε ραβδιού είναι παλμική ή παράλληλη, ώστε η διείσδυση στο δέντρο να γίνεται με απλό τρόπο.

Τα ελαιοραβδιστικά μηχανήματα διακρίνονται σε τρεις τύπους ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους. Στον πρώτο τύπο, το μοτέρ λειτουργεί με βενζίνη, στον δεύτερο με πετρέλαιο και στον τρίτο με μπαταρία. Οι γεννήτριες πετρελαίου και βενζίνης είναι πιο ακριβές, αλλά και πολύ πιο αποδοτικές για συνεχή χρήση, ενώ η μπαταρία είναι οικονομικότερη μεν, όμως δεν έχει ούτε την ίδια απόδοση ούτε την ίδια αντοχή με τους  άλλους τύπους. Συνεπώς, η επιλογή έχει να κάνει με τον αριθμό των ριζών και τις ανάγκες της καλλιέργειας. Σε έντονη και πολύωρη χρήση είναι σαφώς προτιμότερα τα ελαιοραβδιστικά βενζίνης ή πετρελαίου, ενώ για μικρότερα κτήματα και κήπους τα ραβδιστικά μπαταρίας είναι μια πιο οικονομική και καθαρή λύση.