Ντουλάπες υπνοδωματίου: Τα βασικά χαρακτηριστικά τους

ντουλαπα υπνοδωματιου

Οι ντουλάπες υπνοδωματίου έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία τις καθιστούν εύχρηστες για τα ρούχα μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι ντουλάπες είναι ίδιες, αφού υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ευελιξία σε επιμέρους χαρακτηριστικά ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και το στυλ κάθε κρεβατοκάμαρας. Ας δούμε παρακάτω ποιες σημαντικές παραμέτρους πρέπει να προσέξετε, ώστε να διαλέξετε την πιο κατάλληλη ντουλάπα για εσάς με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Μέγεθοςρούχα σε ντουλάπα

Το μέγεθος μιας ντουλάπας μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό. Μια τυπική ντουλάπα έχει βάθος περίπου 60 εκατοστά, αλλά υπάρχει και το λεγόμενο δωμάτιο-ντουλάπα (walk-in-closet) που έχει βάθος τουλάχιστον 1 μέτρο, ώστε να μπορείτε να κινείστε μέσα σε αυτή με ευκολία. Το μήκος της ντουλάπας είναι ιδανικά το μισό μήκος του δωματίου, αν όχι και λίγο περισσότερο. Ένας καλός κανόνας κατά το σχεδιασμό μιας walk-in-closet είναι ότι πρέπει να είστε σε θέση να σταθείτε με την πλάτη σας στον πίσω τοίχο και να μπορείτε οριακά να αγγίξετε τον μπροστινό τοίχο. Η επέκταση των χεριών σας προς τα πλάγια πρέπει να μπορεί να γίνει κανονικά με τα δάχτυλα ίσα που να ακουμπούν τα πλαϊνούς τοίχους.

Διάταξηοργανωμενη ντουλαπα

Η διάταξη των ντουλαπιών και των ραφιών δεν ακολουθεί ειδικές προδιαγραφές. Στη βασική διάταξη της ντουλάπας υπάρχει μια κρεμαστή ράβδος ακριβώς πάνω από το επίπεδο των ματιών με ένα ράφι ακριβώς πάνω από την κρεμαστή ράβδο που έχει το ίδιο βάθος με τη ντουλάπα. Πρόσθετες διατάξεις περιλαμβάνουν τη χρήση ραφιών από το πάτωμα έως τη μέση κατά μήκος του πίσω τοίχου. Μερικές ντουλάπες υπνοδωματίου τοποθετούν ένα κεντρικό σύστημα ραφιών από το δάπεδο μέχρι την οροφή στο κέντρο της ντουλάπας με συρτάρια σε κάθε πλευρά. Φυσικά, υπάρχει πάντα η δυνατότητα εξατομικευμένης κατασκευής της ντουλάπας, ώστε να καλύπτει πλήρως όλες σας τις ανάγκες με επιπλέον αξεσουάρ και διευκολύνσεις οργάνωσης των ρούχων και των παπουτσιών σας.

Πόρτεςτακτοποιημενη ντουλάπα

Οι πόρτες είναι μια σημαντική πτυχή για όλες τις ντουλάπες. Συνοπτικά, υπάρχουν οι συρόμενες και οι ανοιγόμενες ντουλάπες υπνοδωματίου. Οι πρώτες είναι ιδανικές για μικρές κρεβατοκάμαρες, αφού δεν πιάνουν καθόλου χώρο, έχουν όμως το μειονέκτημα ότι δεν μπορούν να επεκταθούν. Μεγαλύτερη ευελιξία σε τυχόν μεταποιήσεις παρέχουν οι ανοιγόμενες ντουλάπες, οι οποίες όμως χρειάζονται προσοχή σχετικά με το πού θα τοποθετηθούν. Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα μπορεί να ανοίξει προς τα έξω και δεν προσκρούει σε άλλα έπιπλα ή σε τοίχο. Αν για οποιονδήποτε λόγο έχετε πρόβλημα με το άνοιγμα της πόρτας, η νέα μόδα στο interior design σας δίνει τη δυνατότητα να αφαιρέσετε εντελώς τις πόρτες, για να κερδίσετε χώρο και να αποκτήσει το υπνοδωμάτιό σας μια ιδιαίτερη και μοντέρνα εικόνα.