Πώς πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός χαλιών το καλοκαίρι, για να είναι αποτελεσματικός

Κούπα καφέ επάνω σε χαλί

Ο καθαρισμός χαλιών το καλοκαίρι μπορεί να γίνει πραγματικός μπελάς. Τα παράθυρα είναι συνεχώς ανοιχτά, οπότε η ποσότητα σκόνης που μπαίνει στον εσωτερικό χώρο είναι τεράστια. Παράλληλα, με τα παπούτσια μας απέξω φέρνουμε βρομιά, χώμα ή ακόμα και άμμο από τη θάλασσα, κάτι που εκτός από το ότι είναι ανθυγιεινό βλάπτει και τα χαλιά μας, καθώς η σκόνη και η άμμος είναι κοπτικές ουσίες που φθείρουν την επιφάνειά τους. Γι’ αυτό το λόγο, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να μαζεύουν τα χαλιά το καλοκαίρι, έτσι ώστε να τα προστατεύουν και να μη χρειάζεται συνεχώς να τα καθαρίζουν.

Όμως, ορισμένα χαλιά είναι καλοκαιρινά, υπό την έννοια ότι δεν ζεσταίνουν, αλλά δημιουργούν θαλπωρή και στυλ στο δάπεδο. Τι πρέπει να κάνετε, για να τα διατηρήσετε καθαρά και να μην τα βλέπετε συνεχώς βρόμικα; Υπάρχουν μερικά τρικ που θα σας βοηθήσουν και θα σας γλιτώσουν πολύ κόπο.

Η σωστή χρήση της ηλεκτρικής σκούπας

Η μεγαλύτερη ακαθαρσία στα χαλιά το καλοκαίρι είναι η σκόνη και η άμμος, σε αντίθεση με το χειμώνα όπου έχουμε πολλούς λεκέδες από λάσπη. Γι’ αυτό, δεν έχει νόημα να πλένετε συνεχώς το χαλί στο μπαλκόνι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη χρόνου και κόπου. Η ηλεκτρική σκούπα μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει εύκολα και γρήγορα, αρκεί να ξέρετε να τη χρησιμοποιήσετε σωστά.

Αρχικά, θα πρέπει να περάσετε την επιφάνεια του χαλιού μία φορά αργά, για να μαζέψει η σκούπα τη μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης. Έπειτα, θα πρέπει να περάσετε γρήγορα ξανά κάθε περιοχή, ώστε να πάρετε και τα τελευταία υπολείμματα. Με δεδομένο ότι η σκόνη είναι πολλή το καλοκαίρι, καλό είναι να βάζετε ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Καθαρισμός χαλιού με ηλεκτρική σκούπα

Μικρά χαλιά μπροστά στις πόρτες

Το καλοκαίρι περνάμε πολύ χρόνο στα μπαλκόνια, όμως αυτό φέρνει ακόμα περισσότερη βρομιά μέσα στο σπίτι. Μια πολύ απλή συμβουλή είναι να τοποθετήσετε μικρά χαλάκια μπροστά στις μπαλκονόπορτες, ώστε να πατάτε σε αυτά κάθε φορά που μπαίνετε ξανά μέσα και να μην μεταφέρετε όλη τη βρομιά στο εσωτερικό του σπιτιού. Τα χαλάκια αυτά καλό είναι να πλένονται στο πλυντήριο, ώστε να μην σας είναι δύσκολο να τα καθαρίζετε συχνά.

Πολύχρωμα μικρά χαλιά

Καθαρισμός χαλιών σε ταπητοκαθαριστήριο

Φυσικά, η πιο αποδοτική λύση είναι ο καθαρισμός χαλιών σε ταπητοκαθαριστήριο. Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν αυτή την πρακτική μόνο μία φορά το χρόνο, όμως υπάρχουν και άλλες δυνατότητες, πέρα από το να μαζέψετε τα χαλιά και να τα πάτε στο ταπητοκαθαριστήριο. Αν θέλετε να σας συντροφεύουν όλο το καλοκαίρι, μπορείτε να επωφεληθείτε από τους καθαρισμούς κατ’ οίκον που προσφέρουν τα ταπητοκαθαριστήρια και μάλιστα σε χαμηλές τιμές και με εκπληκτικές προσφορές λόγω της εποχής.

Χαλί στον ώμο δυο ανδρών.