Πώς θα επηρεάσει το Bitcoin την τιμή χρυσού;

Bitcoin - Χρυσός

Το Bitcoin αποκαλείται από πολλούς «ο ψηφιακός χρυσός». Πρόκειται για το λεγόμενο κρυπτονόμισμα, έναν ψηφιακό δηλαδή τρόπο πληρωμών, ο οποίος δεν υπάρχει σε φυσική μορφή ως χρήμα. Εμφανίστηκε πριν περίπου 10 χρόνια και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για παράνομες συναλλαγές, καθώς αυτό το σύστημα πληρωμών χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας. Μπορεί ακόμα να μην είναι τόσο διαδεδομένο, όμως αναμένεται να ταράξει τα νερά του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της αγοράς χρυσού, όταν τελικά εδραιωθεί. Τότε, θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια επανάσταση, αντίστοιχη με αυτή που συνέβη όταν έγινε η μετάβαση από το φυσικό στο πλαστικό χρήμα. Πώς, όμως, αναμένεται να επηρεάσει το Bitcoin την τιμή χρυσού;
Για να κατανοήσουμε τη σχέση του Bitcoin με το χρυσό και να μπορέσουμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς το πρώτο θα επηρεάσει ενδεχομένως στο μέλλον την τιμή του χρυσού, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις βασικές διαφορές ανάμεσα στις δύο μορφές επένδυσης.

 

Τύπος επένδυσης

Η αγορά χρυσού είναι η παλαιότερη μορφή επένδυσης και πλουτισμού. Πρόκειται για μια ασφαλή επένδυση, η οποία δεν επηρεάζεται από τον πληθωρισμό. Η τιμή χρυσού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι ασφαλώς η ζήτησή του στην αγορά. Όμως, έχει και μια εγγενή αξία ως μέταλλο, κάτι που υπόσχεται ότι σοβαρή απώλεια χρημάτων είναι απίθανο να επέλθει. Γι’ αυτό το λόγο, επιλέγεται από ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν ένα σταθερό μέσο συναλλαγών και αποταμίευσης με ελάχιστες μεταβολές. Από την άλλη, το Bitcoin είναι μια πιο δυναμική μορφή επένδυσης, καθώς η τιμή του καθορίζεται μόνο από τη ζήτηση στην αγορά. Έτσι, μπορεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τόσο σε μεγάλο κέρδος όσο και σε μεγάλη ζημιά.

 

bitcoin

 

 

Μέγεθος αγοράς

Για να μπορέσει να επηρεάσει το Bitcoin την τιμή χρυσού, θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ μεγάλη στροφή από το χρυσό στην αγορά Bitcoin. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η τιμή του χρυσού λόγω χαμηλής ζήτησης και να ανέβει θεαματικά η τιμή του Bitcoin λόγω υψηλής ζήτησης. Κάτι τέτοιο είναι προς το παρόν δύσκολο να γίνει. Η αγορά του Bitcoin βρίσκεται ακόμα σε βρεφικό στάδιο και δεν απειλεί σε καμία περίπτωση την τιμή χρυσού. Στο μέλλον, βέβαια, η δυναμική του Bitcoin αναμένεται να αλλάξει και σταδιακά αυτό θα αποτελέσει το βασικό μέσο πληρωμών. Όταν αυτό γίνει, σίγουρα θα επηρεαστεί η τιμή χρυσού.

 

Ενεχυροδανειστηριο.gr - Χρυσός

 

Είμαστε, πάντως, πολύ μακριά ακόμα από αυτή την στιγμή. Στα προσεχή έτη, ο χρυσός θα συνεχίσει να αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή επένδυσης και το Bitcoin να γίνεται μεν ολοένα και πιο δημοφιλές, αλλά και να απευθύνεται σε άλλο τύπο επενδυτών, σε αυτούς που θέλουν να ρισκάρουν και να μην εμπλακούν με μεσάζοντες. Είναι μάλλον απίθανο να δούμε στο εγγύς μέλλον το Bitcoin να αποκτά τόση αξία, ώστε να μπορέσει να υποσκελίσει το χρυσό, όμως θα είναι ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς αυτά τα δύο μέσα θα συνυπάρξουν και θα προχωρούν παράλληλα.