Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε καθαριστήριο χαλιών για τον καθαρισμό του καναπέ σας

Γαλάζιος καναπές

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι στα σπίτια μας είναι να καθαρίζουμε μόνο τις σκληρές επιφάνειες, όπως το δάπεδο, τους τοίχους και τα έπιπλα. Ωστόσο, οι μαλακές επιφάνειες, όπως τα χαλιά, τα στρώματα και οι καναπέδες, είναι που χρειάζονται το περισσότερο καθάρισμα, καθώς συγκεντρώνουν πλήθος μικροβίων, τα οποία δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Και ενώ για τα χαλιά απευθυνόμαστε συνήθως σε καθαριστήριο χαλιών, για τους καναπέδες δεν γνωρίζουμε τι να κάνουμε και προσπαθούμε να τους καθαρίσουμε μόνοι μας.

Είναι, ωστόσο, αυτή η σωστή πρακτική; Γνωρίζατε ότι οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για τον καθαρισμό ολόκληρων σαλονιών και ειδικά των καναπέδων είναι τα ταπητοκαθαριστήρια; Σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να καθαρίσουμε μόνοι μας τον καναπέ και πότε είναι απαραίτητη η συνεργασία με ειδικό; Διαβάστε όλες τις απαντήσεις στη συνέχεια.

Πώς μπορώ να καθαρίσω τον καναπέ μου στο σπίτι;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απομακρύνετε τη σκόνη από τον καναπέ σας. Η σκόνη συγκεντρώνεται σε αυτόν ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες μετά τον καθαρισμό του, οπότε είναι γενικά ένας άνισος και ατέρμονος αγώνας, όμως αν δεν την απομακρύνετε, θα συγκεντρωθούν ακάρεα στα μαξιλάρια και τα υφάσματα του καναπέ. Σαν πρώτο βήμα αντιμετώπισης προτείνουμε την ηλεκτρική σκούπα, όμως προσέξτε να έχετε βάλει το σωστό εξάρτημα, για να μην γρατζουνίσετε την επιφάνεια του καναπέ.

Όσον αφορά στο καθαριστικό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε στους υφασμάτινους καναπέδες είναι να αφαιρέσετε το κάλυμμα των μαξιλαριών και να τα πλύνετε στο χέρι με κάποιο ήπιο καθαριστικό για ευαίσθητα υφάσματα, ενώ για όλους τους υπόλοιπους καναπέδες καλό είναι να επικοινωνήσετε με το κατασκευαστή, για να σας δώσει αυτός οδηγίες για το πώς πρέπει να τους πλύνετε. Μια φυσική και ασφαλής λύση είναι να βρέξετε ένα πανί με λίγο νερό και ξύδι ή αμμωνία και να περάσετε απαλά την επιφάνεια του καναπέ. Βαθύς καθαρισμός στον καναπέ επιτυγχάνεται και με τον ατμοκαθαριστή, ο οποίος με τη δύναμη του ατμού εισχωρεί στους πόρους του υφάσματος, για να απομακρυνθεί και το τελευταίο κατάλοιπο λεκέ.

Όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιήσετε, είναι πολύ σημαντικό έπειτα ο καναπές να στεγνώσει καλά από την υγρασία, γιατί διαφορετικά θα γεμίσει ξανά ακάρεα σε ελάχιστο χρόνο. Μπορείτε να τον βγάλετε έξω στον ήλιο, αλλά αυτή η μέθοδος χρειάζεται προσοχή, καθώς σε σκουρόχρωμους καναπέδες προκαλεί ξέβαμμα.

Γυναίκα ξαπλωμένη επάνω σε μαύρο καναπέ

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε καθαριστήριο χαλιών;

Τα ταπητοκαθαριστήρια αναλαμβάνουν τον κατ’ οίκον καθαρισμό ολόκληρων σαλονιών με ειδικό φορητό εξοπλισμό. Χρησιμοποιούνται οικολογικά, ήπια αλλά πολύ αποτελεσματικά καθαριστικά και, όπου αυτό απαιτείται, αφροί για ξηρό καθαρισμό. Επιπλέον, τα συνεργεία των ταπητοκαθαριστηρίων διαθέτουν σύγχρονα μηχανήματα για το άμεσο στέγνωμα, ώστε ο καναπές να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα.

Καλό είναι να απευθυνθείτε σε ταπητοκαθαριστήριο χαλιών για τον καθαρισμό του καναπέ σας στις εξής περιπτώσεις:

  • Αν κάποιο μέλος της οικογένειας παρουσιάζει αλλεργίες, οπότε πρέπει να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένα υποαλλεργικά καθαριστικά.
  • Αν ο καναπές έχει λεκέ που δεν μπορεί να φύγει με το συμβατικό καθάρισμα.
  • Αν ο καναπές είναι από υλικό που δεν επιτρέπει τη διαβροχή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Αν το ύφασμα και τα μαξιλάρια του καναπέ είναι χοντρά και ταυτόχρονα σκουρόχρωμα, οπότε ο ήλιος θα τα ξεβάψει, αλλά δεν μπορούν να στεγνώσουν αλλιώς χωρίς ειδικό μηχάνημα.